
Hile ve Suistimal Denetimi
Bir çalışanın (üst yönetim dahil) içinde bulunduÄŸu iÅŸletmenin kaynaklarını ve varlıklarını uygun olmayan bir biçimde kasıtlı olarak kullanarak veya ele geçirerek haksız kazanç saÄŸlaması, çalışan hilesi olarak tanımlanıyor. Hile denetiminin amacı, iÅŸletmedeki çalışanların, kendilerine yasa dışı yarar saÄŸlamak amacıyla aldatma içeren kasıtlı bir hareketlerinin bulunup bulunmadığının tespitidir.
​
AraÅŸtırmalara göre, iÅŸletmelerde yapılan hileler hem sıklık hem de tutar açısından giderek artıyor:
-
Genel olarak çalışanların yüzde 10’u planlı olarak hile yapıyor, yüzde 75’i de fırsat oluÅŸması halinde hile yapama eÄŸiliminde.
-
Ekonomistler Türkiye’deki iÅŸletmelerin yıllık gelirlerinin yüzde 8-10’unu (ABD’de bu oran %6) hile yoluyla kaybettiÄŸini tahmin ediyor.
-
Ä°ÅŸletmelerin çalışan hilelerini ortaya çıkarabilme süresi ortalama 16 ay.
-
Hilelerin yüzde 50’si zayıf iç kontroller nedeniyle meydana geliyor.
-
Hilelerin yüzde 70’lik kısmı en az 4 yıl ve üzeri çalışanlar tarafından yapılıyor.
​
Ä°ÅŸletmelerde hileye olanak saÄŸlayan baÅŸlıca koÅŸulları ÅŸöyle sıralamak mümkün:
​
-
Etkisiz kurumsal yönetim, zayıf “Tepe Etkisi”
-
Finansal baÅŸarılar için saÄŸlanan yüksek düzeyli teÅŸvikler
-
Ä°ÅŸletmenin kurallarında, düzenlemelerinde ve politikalarında karmaşıklık
-
Çalışanlara dayatılan gerçekçi olmayan bütçe hedefleri
-
Çalışanlar arasında bilgi akışının zayıf olması
-
Çalışanların yaptıkları iÅŸlerin kalitesini deÄŸerlendirmede yetersizlik
-
Yetersiz iç kontrol
-
Sağlıklı bağımsız dış denetim hizmetinin alınmaması
Dünya hile denetiminin öneminin farkında ve hile denetçiliÄŸi baÅŸlı başına bir uzmanlık haline geldi. Ülkemizde de iÅŸletme sahipleri yeni yeni konunun öneminin farkına varmaya baÅŸlıyor. Ä°ÅŸletmelerin çalışan hilelerine karşı gerekli iç kontrol düzenlerini kurmalarında ve dışarıdan bağımsız denetim desteÄŸi almalarında büyük yarar vardır.
Åžirkette,
-
hile yapıldığına ilişkin endişe bulunuyorsa,
-
bazı yönetici veya çalışanların aldıkları maaÅŸların üzerinde bir yaÅŸam kalitelerinin olduÄŸunu düÅŸünülüyorsa,
-
iç kontrollerin deÄŸerlendirilerek hile riskinin belirlenmesi isteniyorsa,
-
hile riskine karşı iç kontroller oluÅŸturulmak istiyorsa,
hile denetimine ihtiyaç vardır.
​
Olaylara, hilenin küçüÄŸü ve önemsizi olmaz düÅŸüncesiyle yaklaşıyoruz. Hile vakalarında ilk bakışta gözüken maddi zarar, genelde buzdağının görünen kısmıdır. Küçük maddi zararlarla kurtarılmış gibi gözüken hile eylemlerinin arkasında çok daha büyük suiistimaller çıkabilir.
Hile denetiminde hileyi önleme, araÅŸtırma ve iÅŸletmeye verilen muhtemel zararın tespiti çalışmaları yapıyoruz. Önleme hizmetinde amacımız, kurumun hileye karşı zayıf taraflarının tespit edilerek olabilecek suiistimal ve hileleri önlemek ve hileciyi caydırmaktır. Hileye karşı en önemli, en etkin ve en ekonomik mücadele yöntemi olan önleme faaliyetleri, kurum etik ilkelerinin hazırlanması, hile önleme politikalarının oluÅŸturulması, hile farkındalık eÄŸitimlerinin verilmesi hizmetlerinden oluÅŸuyor.
Usulsüzlük Ä°ncelemeleri ile iç kontrollerin daha etkin bir ÅŸekilde iÅŸlemesini, böylece iÅŸletmede oluÅŸabilecek hata ve hilelerin daha etkin bir ÅŸekilde ortaya çıkartılmasını veya hata ya da hilenin oluÅŸmasının engellenmesini saÄŸlıyoruz.